Prada Marfa



Güzel ve yalnız Prada'm... Prada Marfa; Marfa, Texas'ta kurulmuş bir Prada mağazasıdır. Ya da sanat eseri. Ve elbette ki, ironi barındırmaktadır.



Gossip Girl izleyenlerin mutlaka fark etmişsinizdir ki Lily Bass'in çatı katı dairesinin duvarını "Prada Marfa" tablosu süsler. Tablo aslında bir yol tabelası ve bu yol tabelası tabi ki Marfa'da ki kimine göre marketing çalışması kimine göre ise çağdaş sanatın bir örneği olan Prada mağazasına ait ve hikayesi yüzünden insanların evlerinin duvarlarını süslüyor.


Prada'nın tabi ki Marfa'da bir mağazası yok. 2005'te, Michael Elmgreen ve Ingar Dragset isimli iki sanatçı bir şeyleri eleştirmek adına çölün ortasına temsili bir mağaza kurmuşlar. "Build it and they will come" mantığı ile işe koyulan iki artist yanılmamışlar. Miuccia Prada'nın da desteği ile çölün ortasında Prada logosu ve ürünleri ile bir mağaza yaratmışlar.


İnsanlar bu başıboş Prada mağazasını gördükleri an kırılmaz camları kırarak çanta ve ayakkabıları çalmaya çalışıp, yapının duvarlarına yazılar yazmaya başlamışlar. Sanatçılar yapıyı tekrar tekrar onarmış.



İşte, Prada Marfa'nın hikayesi böyle. Prada Marfa, Prada'yı aşmış ve bambaşka bir sanat konsepti haline getirmiştir. Türkiye'de olsa başına neler gelebileceği ise belli. Yanında bir tezgahta hatıralıklar satılır, seyyar satıcıydı, otoparktı derken bilinmeyenin ortasında bir sanat eseri mahvolurdu.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.